Storslagen vision för Trelleborg!

2022-06-03

30 maj 2022

Magnus Sahlin, VD på Trelleborg Energi, skissar på en storslagen vision för Trelleborg – med nya hamnen, 6000 nya bostäder, självförsörjande fastigheter, effektiv fjärrvärme  och att Trelleborg ska bli Sveriges vätgasstad nummer ett – med havsbaserad vindkraft som en nyckelfaktor.

”Tillgången på ny förnybar el kräver en havsbaserad vindkraft park. Vi måste tugga i oss det här nu. Ska vi klara Sveriges elförsörjning måste vi ha havsbaserad vindkraft, och vi måste ha det snart. Så om jag i ena vågskålen lägger obruten horisont och min utsikt, och i den andra vågskålen lägger mina barns framtid, så är valet för mig väldigt, väldigt enkelt…”.

”Åttio procent av de planerade vindkraftsprojekten stoppas, samtidigt som vi skriker efter mer el. Och vi har helt vansinniga elpriser i södra Sverige. Det är uppenbart att det fungerar inte med det kommunala vetot om åttio procent av projekten stoppas… Det är nog bra att det kommunala vetot finns, men bevisligen klarar vi inte av att hantera det som en nation… För mig funkar inte det kommunala vetot”.

”Den havsbaserade vindkraften har överlägsna egenskaper. Den är billig, den är relativt snabb, och det blåser betydligt mer ute till havs…”.

Hela intervjun, som görs i det framgångsrika teknikkonsultföretaget Rejlers podd, kan du höra här »